Uw auto beter laten presteren met minder roetuitstoot?

Een EGR klep, ook wel Exhaust Gas Recirculation genoemd is een onderdeel die vaak problemen vertoont. U heeft de EGR al meerdere keren laten reinigen of vervangen?
De reden dat een EGR snel een foutmelding genereert is dat deze vol met roet zit. Door meerdere keren de EGR te laten reinigen of eventueel te hebben vervangen heeft dit hoge kosten met zich meegebracht.
Chiptuningstore.nl heeft de oplossing!

De functie van een EGR klep is dat deze een gedeelte van de uitlaatgassen weer terug de motor inblaast. Met als resultaat dat de verbrandingstemperatuur lager is dan bij een normale verbranding. Dit is beter voor het milieu omdat er minder stikstofdioxide de lucht in wordt gelaten. Maar deze EGR klep brengt vervelende gevolgen met zich mee.

De uitlaatgassen die worden hergebruikt in het verbrandingsproces worden gereguleerd door de EGR. Doordat deze roethoudende lucht langs de EGR stroomt ontstaat er een roetafscheiding op de EGR klep. Daarnaast wordt ook de luchtinlaat van de motor aangetast door de roethoudende lucht. De EGR klep raakt in de loop van de tijd verontreinigd door de grote hoeveelheid roetaanslag die zich op de EGR bevindt. Hierdoor kan de EGR klep niet op de juiste manier openen en sluiten, wat uiteindelijk voor een foutmelding zorgt. Een bekend symptoom van een niet goed functionerende EGR klep is een zwarte rookpluim bij volle acceleratie.

Wat gebeurt er wanneer mijn EGR niet goed functioneert?
Wanneer de EGR dicht gaat zitten doordat er teveel roetaanslag op zit, wordt bij vol- en tevens bij deellast van de motor een gedeelte van de uitlaatgassen de motor ingeblazen. Om een motor maximaal te laten presteren is het van belang dat er schone lucht door de motor gaat. Dit reguleert de EGR klep. Wanneer men het maximale vermogen vraagt van de motor wordt er een signaal naar de EGR klep gestuurd waarna deze volledig wordt afgesloten. Hierdoor circuleert er 100% schone lucht de motor in. Wanneer de EGR klep half open staat wordt er een gedeelte van de uitlaatgassen samen met de schone lucht het inlaattraject ingeblazen, wat resulteert in een zwarte rookpluim achter de auto.